Ступінь обсмажування кавових зерен

Обсмажування – найскладніший і найвідповідальніший етап обробки кавових зерен. Існують різні рівні обсмаження, кожен з яких здатний надати свій відтінок смаку одній і тій же суміші різних сортів кави. У процесі теплового впливу в каву, крім зміни кольору зерна, змінюється і її хімічний склад. Умови, при яких смажать зерна, залежать від виду кави і бажаного ступеня потемніння.

За ступенем обсмажування виділяють наступні види кави:

  • Світлообсмажена. Зерна набувають світло-коричневого кольору. Цей ступінь обсмаження підходить для м’яких зерен, оскільки дозволяє повністю проявитися тонкому смаку й аромату. Обсмажена таким чином кава добре поєднується з молоком;
  • Середньообсмажена. Звичайна ступінь, яка дає сильніший, трохи солодкуватий і багатий смак. Зерна коричневі, сухі, немаслянисті. Обсмажену таким чином каву можна пити у будь-який час дня, з молоком, або без;
  • Темнообсмажена. Зерна мають темно-коричневий колір і маслянисту поверхню. Смак дуже виразний, трохи «палений». Таку каву п’ють чорною, з вершками, за обідом або в другій половині дня;
  • Вища ступінь обсмажування. Темно-коричневі маслянисті зерна. Виразний гіркуватий смак.
Школа бариста